|
| |
|
|
|
|
|
Płatności

|
Dobre strony: |
|
| |
| CIEKAWE ARTYKUY | | Alergia pokarmowa | | Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu występująca w wyniku nadwrażliwości układu odpornościowego (immunologicznego) na określony składnik żywności. Alergii pokarmowej nie należy utożsamiać z innymi schorzeniami wynikającymi z nietolerancji na niektóre składniki pokarmowe żywności np. brakiem tolerancji na gluten (celiakia), czy nietolerancją na mleko (niedobór enzymu laktazy). Za powstanie alergii są odpowiedzialne białka o masie od 10 000 do 40 000 daltonów, występujące w niektórych produktach spożywczych, czyli tzw. alergeny. Są one na ogół oporne na działanie soków trawiennych przewodu pokarmowego. Najpowszechniej występujący mechanizm alergii pokarmowych wynika z obecności w organizmie człowieka przeciwciał skierowanych przeciwko określonemu składnikowi pożywienia. Zarówno produkty spożywcze najczęściej wywołujące alergie, jak i ich składniki odpowiedzialne za alergie są dosyć dobrze poznane. Do produktów wywołujących alergię należą jaja, mleko, ryby, skorupiaki i ich produkty pochodne, orzeszki ziemne, soja, pszenica (produkty zbożowe zawierające gluten), orzechy, fistaszki, nasiona sezamu, niektóre owoce np. truskawki, poziomki, owoce cytrusowe, kiwi. Reakcje alergiczne mogą również wywołać niektóre substancje dodatkowe m.in. barwniki syntetyczne azowe (tartrazyna, żółcień pomarańczowa), dwusiarczyny i glutaminiany.
Warunkiem wystąpienia reakcji alergicznej na pożywienie jest przedostanie się alergenu z przewodu pokarmowego do krwi. Mniej więcej jedna czwarta śluzówki pokrywającej przewód pokarmowy to komórki układu immunologicznego. Alergen wywołuje uruchomienie reakcji obronnej organizmu i wytworzenie przeciwciał przez limfocyty. Przeciwciała mogą łączyć się z innymi komórkami układu immunologicznego. Wytwarzana jest histamina, powodująca wystąpienie charakterystycznych objawów związanych z różnym nasileniem niedyspozycji skórnych, pokarmowych, oddechowych, sercowo-naczyniowych, mogących doprowadzić w skrajnych przypadkach nawet do wstrząsu anafilaktycznego, będącego znacznym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia człowieka.
Lekarz może zdiagnozować alergię, jeżeli stwierdzi we krwi pacjenta obecność m.in. odpowiednich przeciwciał.
Charakterystyczne dla alergii jest to, że nawet najmniejsza ilość alergenu może wywołać reakcję.
Dlaczego jedna osoba reaguje alergią na określony składnik żywności a inna nie, nie jest do końca wiadome. Znaczny wpływ może mieć rosnące zanieczyszczenie i degradacja środowiska naturalnego, duże przetworzenie żywności, a także uwarunkowania genetyczne.
Nietolerancja podobna jest do alergii pokarmowej, lecz w tym przypadku reakcja organizmu na określone substancje zawarte w żywności zachodzi najczęściej bez udziału układu odpornościowego. Pojęcie nietolerancji jest określeniem na wiele „nieprawidłowych” reakcji na żywność, bądź jej składniki, jak np. na mleko krowie, czy gluten.
Badania w kierunku nietolerancji utrudniają dwa aspekty. Po pierwsze nietolerancji nie można zbadać na zwierzętach, przez co niemożliwe jest prowadzenie systematycznych badań nad jej przebiegiem. Po drugie, trudno zdobyć dowód na to, że jakaś substancja wywołuje nietolerancję. Jedynym sposobem jest nie podawanie przez jakiś czas substancji podejrzewanej o wywoływanie takiej reakcji a następnie ponowne rozpoczęcie jej podawania. Najpierw symptomy powinny ustąpić, a potem pojawić się ponownie i często z większym nasileniem. | | źródło: http://www.federacja-konsumentow.org.pl | | | ALFABETYCZNY KATALOG FIRM [wszystkie] |
|
Zapraszamy do alfabetycznego katalogu firm wszystkich kategorii. Katalog zawiera dane teleadresowe firm zajmujących się sprzedażą artykułów dziecięcych, edukacją, ochroną zdrowia i rozrywką. Zapraszamy !!! | | |
|
|